μαθε για τον ωμο
συμφυτικη θυλακιτιδα
Τί είναι η συμφυτική θυλακίτιδα; Ποια είναι τα συμπτώματά της; Πώς θεραπεύεται η συμφυτική θυλακίτιδα;
Τί είναι η συμφυτική θυλακίτιδα;
Με τον όρο συμφυτική θυλακίτιδα περιγράφεται μια παθολογική κατάσταση στην οποία ο ώμος γίνεται δύσκαμπτος κι επώδυνος. Αυτό συμβαίνει καθώς ο αρθρικός θύλακος χάνει την ελαστικότητά του λόγω δημιουργίας συμφύσεων (δηλ. συνδέσεων μεταξύ των ιστών) ως αποτέλεσμα παρατεταμένης φλεγμονής. Ο ασθενής βιώνει έντονο πόνο ειδικά σε απότομες κινήσεις και απώλεια του εύρους της κίνησης του χεριού του.
Η αιτιολογία αυτής της πάθησης είναι άγνωστη. Όμως, διάφορες παθήσεις έχουν συσχετιστεί με την εμφάνισή της. Μερικές από αυτές είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και πιθανώς, οι διαταραχές του θυρεοειδούς. Αυτές, ρυθμίζονται με τις οδηγίες του ειδικού ιατρού. Επίσης, η συμφυτική θυλακίτιδα μπορεί να εμφανιστεί μετά από έναν τραυματισμό ή μία παρατεταμένη φλεγμονή. Η κατάσταση αυτή, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν αποτελεί κίνδυνο για τον ώμο.
Ποια τα συμπτώματα της συμφυτικής θυλακίτιδας;
Η συμφυτική θυλακίτιδα εξελίσσεται σε τρία στάδια. Το πρώτο στάδιο χαρακτηρίζεται από έντονο πόνο και μικρό περιορισμό της κίνησης. Στο δεύτερο στάδιο, ο πόνος υποχωρεί σημαντικά αλλά το εύρος κίνησης μειώνεται πολύ επηρεάζοντας σημαντικά την καθημερινότητα του ασθενούς. Στο τρίτο στάδιο, ο πόνος υποχωρεί τελείως και οι κινήσεις του ώμου βελτιώνονται σταδιακά.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι πιθανό η ίδια πάθηση να εμφανίζεται και στον άλλο ώμο, όμως ο ασθενής, λόγω της πρότερης εμπειρίας του, αναγνωρίζει νωρίς τα συμπτώματα κι απευθύνεται γρηγορότερα στον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό ιατρό με αποτέλεσμα η αντιμετώπιση να είναι σαφώς ευκολότερη και συντομότερη.
Πώς θεραπεύεται η συμφυτική θυλακίτιδα;
Η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική ή αρθροσκοπική. Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει αρχικά τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη. Εν συνεχεία, σε εμμονή των συμπτωμάτων, γίνονται ενδαρθρικές εκχύσεις κορτιζόνης για τη μείωση της φλεγμονής καθώς ακολουθείται και πρόγραμμα φυσικοθεραπείας με διατατικές ασκήσεις για την επιστροφή του εύρους κίνησης της άρθρωσης. Η συντηρητική θεραπεία μπορεί να είναι χρονοβόρα με μεγάλη ταλαιπωρία για τον ασθενή.
Αν η συντηρητική θεραπεία αποτύχει, τότε με την χειρουργική αρθροσκοπική θεραπεία, η λύση των συμφύσεων είναι άμεση και στοχευμένη καθώς ο ιατρός με τη χρήση ειδικής κάμερας, που εισέρχεται στον ώμο από μία μικρή οπή ελάχιστων χιλιοστών, μπορεί να έχει επαφή με το θύλακα και με τα ειδικά εργαλεία να λύσει το πρόβλημα. Το χέρι κινητοποιείται την ίδια κιόλας ημέρα. Με τον ασθενή να ακολουθεί πρόγραμμα φυσικοθεραπείας, η κίνηση βελτιώνεται ολοένα και περισσότερο.
Το πλεονέκτημα της αρθροσκόπησης έγκειται στο γεγονός ότι αντιμετωπίζεται το “μηχανικό” μέρος της πάθησης, με αποτέλεσμα η λειτουργία του χεριού να επανέρχεται πολύ γρήγορα και πολύ πιο εύκολα, επιτρέποντας στον ασθενή να επανέλθει στην καθημερινότητά του άμεσα.