μαθε για το γονατο

ρηξη προσθιου χιαστου

Τί είναι η ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου; Πώς είναι η αίσθηση; Ποια είναι η θεραπεία για έναν τραυματισμό πρόσθιου χιαστού;

Τί είναι η ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου; Πώς είναι η αίσθηση;

Η ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου είναι ένας πολύ συχνός τραυματισμός στο γόνατο. Μπορεί να συμβεί σε κυρίως σε αθλητές αλλά και στον γενικό πληθυσμό συχνότερα μετά από τραυματισμό κατά την διάρκεια άσκησης.

Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος βρίσκεται στο κέντρο του γονάτου. H λειτουργεία του είναι να παρέχει στροφική αλλά και προσθιοπισθια σταθερότητα στο γόνατο. Τη στιγμή της ρήξης του πρόσθιου χιαστού, υπάρχει οξύς πόνος, ενδεχομένως να νιώσετε ότι κάτι ‘’κόπηκε’’ μέσα στο γόνατο ή  να ακούσετε έναν ήχο από την περιοχή ενώ το γόνατο θα αρχίσει αμέσως να διογκώνεται. Αφού η οξεία φάση του τραυματισμού υποχωρήσει, το χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι η αστάθεια τόσο κατά τη διάρκεια άθλησης αλλά ακόμα και στις καθημερινές δραστηριότητες. Οι ρήξεις του ΠΧΣ συχνά συνοδεύονται από τραυματισμούς στους μηνίσκους, στους πλάγιους συνδέσμους ή τον αρθρικό χόνδρο.

Πόσο συχνές είναι οι ρήξεις πρόσθιου χιαστού; Ποιος κινδυνεύει;

Οι ρήξεις του ΠΧΣ είναι ένας πολύ συχνός τραυματισμός στο γόνατο. Είναι συχνές σε αθλητές, ειδικά σε αυτούς που κάνουν start-stop, ξαφνική αλλαγή κατεύθυνσης σε αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο και το βόλεϊ.

Γενικά, μια ρήξη ΠΧΣ μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν ρήξη ΠΧΣ από τους άνδρες.

Οι περισσότερες ρήξεις ΠΧΣ είναι τραυματισμοί χωρίς επαφή. Μπορούν να εμφανιστούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, αλλά ο συχνότερος μηχανισμός είναι μια στροφική κάκωση κατά την οποία το γόνατο κάνει στροφική κίνηση ενώ το πόδι είναι σταθερό στο έδαφος.

Ποια είναι η θεραπεία για έναν τραυματισμό πρόσθιου χιαστού;

Αμέσως μετά τον τραυματισμό χαλαρώστε, σηκώστε ψηλά το πόδι, βάλτε πάγο και συγκρατήστε το σημείο.

Ουσιαστικά, το είδος της θεραπείας εξαρτάται από τον ίδιο τον ασθενή. Πολλά άτομα με ρήξεις ΠΧΣ αποφασίζουν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση για να μπορέσουν να επιστρέψουν στις δραστηριότητες που έκαναν πριν τον τραυματισμό. Γενικά η συντηρητική θεραπεία ενδείκνυται κυρίως σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας η σε αυτούς με εγκατεστημένες αρθριτικές αλλοιώσεις.

Ποιες είναι οι χειρουργικές θεραπείες αντιμετώπισης του πρόσθιου χιαστού;

Η χειρουργική επέμβαση για την συνδεσμοπλαστκή του ΠΧΣ γίνεται κυρίως με τενόντια μοσχεύματα από το σώμα του ασθενούς, με τους οπίσθιους μηριαίους ( hamstrincs) να γίνονται συνεχώς πιο δημοφιλείς. Όλο και νέες τεχνικές για την αποκατάσταση του πρόσθιου χιαστού εμφανίζονται τα τελευταία χρόνια με σκοπό την πιο ανατομική θέση του μοσχεύματος και τον μικρότερο τραυματισμό των γύρω ιστών που οδηγούν σε καλύτερο τελικό αποτέλεσμα

Η χειρουργική επέμβαση είναι ελάχιστα επεμβατική, πράγμα που σημαίνει ότι αντί να κάνει μια μεγάλη τομή με νυστέρι, ο χειρουργός χρησιμοποιεί ένα αρθροσκόπιο, ένα λεπτό όργανο με κάμερα που του επιτρέπει να βλέπει το εσωτερικό της άρθρωσης. Ο χειρουργός εισάγει το αρθροσκόπιο και τα εργαλεία εργασίας μέσω μικρών τομών στο γόνατό σας.

Πόσο σύντομα μετά τη θεραπεία θα νιώσω καλύτερα; Ποιος είναι ο χρόνος αποθεραπείας;

Μετά την επέμβαση, κάνετε φυσικοθεραπεία για να ενισχύσετε το γόνατό σας και τους μύες γύρω από αυτό. Η φυσικοθεραπεία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την τελική αποκατάσταση και  θα ξεκινήσει μέσα στην πρώτη εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων προηγμένων δραστηριοτήτων ενδυνάμωσης και ισορροπίας. Η   επιστροφή σε πλήρη αθλητική δραστηριότητα γίνεται σε ένα διάστημα περίπου 6 με 9 μηνών.