μαθε για την ακρα χειρα

Εκτινασσομενος δακτυλος

Τί προκαλεί το δάχτυλο ή δάχτυλα να παραμένουν λυγισμένα; Σε ποιους εμφανίζεται πιο συχνά; Πώς θεραπεύεται;

Τί είναι ο εκτινασσόμενος δάκτυλος/ trigger finger;

Ο εκτινασσόμενος δάκτυλος αναφέρεται στην κατάσταση όταν τα δάχτυλα ή ο αντίχειρας κολλάνε σε λυγισμένη θέση – σαν να πιέζετε μια «σκανδάλη». Ο εκτινασσόμενος δάκτυλος μπορεί να εμφανιστεί σε ένα ή περισσότερα δάχτυλα.

Σε ποιους εμφανίζεται πιο συχνά ο εκτινασσόμενος δάκτυλος;

Εμφανίζεται πιο συχνά σε άτομα που έχουν δουλειές, χόμπι ή εργασίες που απαιτούν έντονες επαναλαμβανόμενες κινήσεις όπως συχνό, δυνατό κράτημα ή πιάσιμο ή δυναμική χρήση των δακτύλων. Για παράδειγμα, οι αγρότες, βιομηχανικοί εργάτες, μουσικοί ενώ είναι εμφανίζεται συχνά και σε άτομα που έχουν οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδή αρθρίτιδα, ουρική αρθρίτιδα ή διαβήτη.

Πιο συνήθης είναι η εμφάνισή του σε άτομα μεταξύ 40 και 60 ετών.

Τί προκαλεί το δάχτυλο ή δάχτυλα να παραμένουν λυγισμένα;

Οι τένοντες είναι ζώνες ιστού που συνδέουν τους μύες στα οστά. Στο χέρι, οι τένοντες και οι μύες πρέπει να συνεργάζονται για να λυγίσουν και να εκτείνουν τα δάχτυλα. Συνήθως, οι τένοντες γλιστρούν εύκολα μέσα από μια σήραγγα ιστού που ονομάζεται έλυτρο. Το έλυτρο με τους καθεκτικούς συνδέσμους του (pulleys) κρατά τους καμπτήρες τένοντες στη θέση τους δίπλα στα οστά του δακτύλου. Στον εκτινασσόμενο δάκτυλο, o σύνδεσμος του ελύτρου (Α1 pulley) ερεθίζεται και διογκώνεται, μην επιτρέποντας  πλέον στους τένοντες να κινηθούν εύκολα. Συχνά σχηματίζεται ένα εξόγκωμα (οζίδιο) στην παλάμη, γεγονός που οφείλεται στην διόγκωση και σκλήρυνση του ελύτρου και του συνδέσμου του.

Ποια είναι τα συμπτώματα του εκτινασσόμενου δακτύλου;

Ο πόνος στη βάση του δακτύλου ή του αντίχειρα στην παλάμη, ειδικά όταν πιάνετε κάτι, η δυσκαμψία, το οίδημα ή εξόγκωμα στην παλάμη, το κλείδωμα του δακτύλου σε λυγισμένη θέση (σε σοβαρές περιπτώσεις), η αδυναμία πλήρους κάμψης του δακτύλου, η ακαμψία το πρωί είναι ορισμένες ενδείξεις του εκτινασσόμενου δακτύλου.

Πώς αντιμετωπίζονται ο εκτινασσόμενος δάκτυλος;

Για ήπιες περιπτώσεις, το πρώτο βήμα είναι να ξεκουράσετε το δάχτυλο και να περιορίσετε ή να αποφύγετε τις δραστηριότητες που προκαλούν συμπτώματα. Μερικές φορές μπορεί να χρησιμοποιηθεί νάρθηκας στο προσβεβλημένο δάχτυλο για να μην κινηθεί η άρθρωση. Εάν τα συμπτώματα συνεχιστούν, μπορεί να συνταγογραφηθούν αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή να εξεταστεί το ενδεχόμενο χορήγησης ένεσης κορτικοστεροειδών.

Εάν η πάθηση δεν ανταποκρίνεται σε μη χειρουργικές θεραπείες ή συνεχίζει να υποτροπιάζει, μπορεί να συνιστάται χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία και δεν απαιτεί παραμονή στο νοσοκομείο.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, γίνεται μια μικροσκοπική τομή στο τούνελ μέσα από το οποίο περνούν οι τένοντες. Αυτό επιτρέπει στον τένοντα να γλιστρήσει και κινηθεί πιο εύκολα. Η χειρουργική επέμβαση βοηθά στην αποκατάσταση της ικανότητας του προσβεβλημένου δακτύλου να λυγίζει και να ισιώνει χωρίς πόνο ή δυσκαμψία.

Ο χρόνος αποκατάστασης μετά την επέμβαση είναι συνήθως μόνο μερικές εβδομάδες. Ωστόσο, οι χρόνοι ανάρρωσης ποικίλλουν, ανάλογα με την ηλικία σας, τη γενική σας υγεία και πόσο καιρό υπάρχουν τα συμπτώματα.