μαθε για τον ωμο

ασβεστοποιοσ τενοντιτιδα

Tί είναι η ασβεστοποιός τενοντίτιδα; Ποιά είναι τα συμπτώματα της ασβεστοποιού τενοντίτιδας και πώς αντιμετωπίζονται; Τί είναι η αρθροσκόπηση;

Tί είναι η ασβεστοποιός τενοντίτιδα;

Η ασβεστοποιός  τενοντίτιδα αναφέρεται στη συσσώρευση ασβεστίου στην περιοχή του στροφικού πετάου . Όταν το ασβέστιο συσσωρεύεται στον τένοντα, μπορεί να προκαλέσει αύξηση της ενδοτενόντιας πίεσης, καθώς και να προκαλέσει χημικό ερεθισμό. Αυτό οδηγεί σε μια ιδιαίτερα επώδυνη κατάσταση. Σε έναν από τους χειρότερους πόνους στον ώμο (ο άλλος είναι ο «παγωμένος ώμος»).

Εκτός από τον χημικό ερεθισμό και την πίεση, η εναπόθεση ασβεστίου μειώνει τον χώρο μεταξύ του στροφικού πετάλου και του ακρωμίου, καθώς και επηρεάζει τη φυσιολογική λειτουργία του στροφικού πετάλου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υποακρωμιακή πρόσκρουση μεταξύ του ακρωμίου και της εναπόθεσης ασβεστίου του στροφικού πετάλου κατά την ανύψωση του χεριού πάνω από το επίπεδο του ώμου.

Τα αίτια της συσσώρευσης ασβεστίου στο στροφικό πετάλο δεν είναι γνωστά. Η εμφάνισή της τείνει να είναι πιο συχνή σε άτομα ηλικίας μεταξύ 30-60 ετών. Γενικά, είναι μία αυτοπεριοριζόμενη πάθηση, αλλά μπορεί να χρειαστούν από 5 έως 10 χρόνια για να απορροφηθούν οι εναποθέσεις ασβεστίου.

Ποιά είναι τα συμπτώματα της ασβεστοποιού τενοντίτιδας και πώς αντιμετωπίζονται;

Συνήθως ξαφνικά, ξεκινά ένας πολύ έντονος πόνος που ακινητοποιεί τον ώμο και αναγκάζει τον ασθενή να διακόψει κάθε δραστηριότητα ,στην προσπάθεια του να βρει ανακούφιση. Τότε μιλάμε για την κρίση της ασβεστοποιού τενοντίτιδας. Μιας περιόδου πολύ επώδυνης και βασανιστικής που ευτυχώς διαρκεί, συνήθως, λίγες μέρες. H διάγνωση γίνεται με μια απλή ακτινογραφία ώμου στην οποία απεικονίζεται η εναπόθεση ασβεστίου, το μέγεθος της καθώς και το στάδιο της νόσου. Ο υπέρηχος και η μαγνητική τομογραφία μας επιτρέπουν να αξιολογήσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια την νόσο καθώς και να εκτιμήσουμε τη γενικότερη κατάσταση του τενοντίου πετάλου.      

Στο μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών η συντηρητική θεραπεία με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και υπακρωμιακές εγχύσεις κορτιζόνης είναι αποτελεσματική.

Κάποιοι  ασθενείς παρουσιάζουν επαναλαμβανόμενες κρίσεις που τους αναγκάζουν να περιορίσουν την δραστηριότητα τους με συνεπακόλουθο να επηρεάζεται η ποιότητα της καθημερινότητάς τους . Σε αυτές τις περιπτώσεις η αφαίρεση των εναποθέσεων ασβεστίου μπορεί να γίνει με μια μικρή επέμβαση που ονομάζεται αρθροσκόπηση.

Τί είναι η αρθροσκόπηση;

Πρόκειται για μιας μικρής διάρκειας επέμβαση κατά την οποία τοποθετείται ειδική κάμερα, το αρθροσκόπιο, μέσω μια οπής ελάχιστων χιλιοστών επιτρέποντας στο χειρουργό με ακρίβεια να αφαιρέσει το ασβέστιο και να ελέγξει όλη την άρθρωση. Ο ασθενής φεύγει την ίδια ημέρα από το νοσοκομείο και επιστρέφει στην καθημερινότητα του άμεσα χωρίς να χρειάζεται οποιαδήποτε ακινητοποίηση. Η θεραπεία συμπληρώνεται με ένα πρόγραμμα αποκατάστασης με ασκήσεις που μπορεί ο ασθενής να ακολουθεί και μόνος του με τη συμβουλή ενός φυσικοθεραπευτή  για την σταδιακή επανένταξη του στην καθημερινότητα  και στον αθλητισμό.